Z dobového sušického tisku * 1945

08.03.2009 21:59

Z historie sušických junáků - skautů

Z dobového tisku v Sušici – Zprávy Národního výboru

OKUPACE (článek z 31.října 1945)

 

4.listopad 1940 je krutou vzpomínkou všem junákům a skautkám na německou okupaci. Tímto dnem zastavily německé úřady činnost Junáka. Od časného jitra budili členové gestapa skautské činovníky a činovnice a doručovali jim dekrety o zastavení činnosti. Krutým výsměchem bylo datum podepsání. K. H. Frank podepsal tento dekret právě v památný den 28. října.

Od 4. listopadu zabavovali Němci skautský majetek i peníze a vše dopravovali do skladišť Hitlerjugend. V pražském ústředí docházelo k pohnutým scénám, když junáčtí vedoucí snášeli majetek svých oddílů, kupovaný za těžce ušetřené peníze a byli svědky, jak němečtí úředníci si docela veřejně cpali junácké peníze do svých kapes. Při všem tom pustém loupení nemohli Němci pochopit, že ani jediný skautský vůdce nebo funkcionář Junáka není placen. Nemohli pochopit, že junáčtí vedoucí vychovávají mládež zdarma. To ovšem u nich nebylo!

Od 4. listopadu přestal oficiálně existovat čs. skauting. Organizace byla rozpuštěna, vedoucí zavřeni, ale ideje zůstaly. Junácká mládež zůstala věrna svému slibu a po 4 a půl letech skrývání se v KČT a různých sportovních klubech nastoupili českoslovenští junáci a skautky znovu jako významná složka našeho státu. Jak směšná byla snaha Němců vymýtit skautské hnutí vidíme z toho, že v den rozpuštění měl Junák 60.000 členů a nyní má více než čtvrt milionu!

JUNÁCI V SUŠICI PO VÁLCE

(články ze zpráv Národního výboru, které jsou uveřejňovány pod nadpisem Hlídka SČM v Sušici)

 

VELKÝ DEN MLÁDEŽE V SUŠICI (článek z 3.července 1945)

Svaz české mládeže srdečně vítá do svého středu místní oddíl Junáka, jenž vstupem do SČM ihned po svém znovuvybudování manifestuje pro jednotnost naší mládeže. Voláme společně s našimi Junáky: Přijď každý k nám a vždy buď připraven pomáhati své republice a českému národu!

 

 

NAŠI SKAUTI NA SLOVENSKU (článek z 7. září 1945)

 

Okrskový vedoucí Svazu Junáků-Skautů br. Vojta Scheinost, všeobecně známý pod jménem „SIR“ s bratry Janem a Karlem Kučerou a Bedřichem Porcerem odjeli dne 8. srpna t.r. na Slovensko, aby navázali přátelské styky se slovenskými Junáky a Svazem slovenské mládeže.V Trnavě byli slovenskou mládeží bratrsky přivítáni a na konferenci SSM prodebatovali některé hlavní body přímé spolupráce české a slovenské mládeže. U památníku tragicky zesnulého národního hrdiny M. R. Štefánika na Bradle položili jménem české mládeže věnec. Dále navšívili Smolenice a okolní skautské tábory, kde byli všude bratrsky vítáni. Ku konci svého pobytu na Slovensku zúčastnili se konference na ústředí Slovenského Junáka-Skauta v Bratislavě, kde byli stravováni z dodávek UNRA. Naši skauti vrátili se 22. srpna ze zdařilého zájezdu. Sobě přivezli krásné vzpomínky, nám pak srdečné pozdravy slovenské mládeže.

 

Zprávy organisační

Sušičtí Junáci, ač oddíl velmi mladý, dokazují svou činnost, že s nimi nelze nepočítati.Během prázdnin uspořádali několik dalších dvou až třídenních výletů po okolí Sušice. Byli první, kteří se přihlásili na žňové práce a kteří opravdu přes veškeré potíže na žňové práce nastoupili. Junáci zúčastnili se veškerých podniků veřejných a byli vždy připraveni pomoci veřejnosti. Starší Junáci a skautská policie zúčastnila se pořádkové a mravnostně policejní služby na celém okrese. Pohotovostní oddíl střediska vyzvedl z povodí Otavy a zneškodnil větší počet ručních granátů, pancéřových pěstí a lehkého střeliva.

 

 

JEDNOTA (článek z 21. září 1945)

 

Dne 10. září 1945 v 7 hodin večer nastoupili Junáci a Junačky před okresním sekretariátem SČM v Sušici, aby veřejně manifestovali pro jednotu mládeže.

U nás v Sušici Svaz Junáků-Skautů spolupracoval se SČM již od svého znovuzřízení a nebylo rozdílu mezi členem Junáka a členem SČM. Jsme hrdi na to, že naše město, jedno mezi prvními, pochopilo potřebu jednoty mládeže, jsme hrdi tím více, že mládež si onu jednotu zbudovala sama, ač, bohužel, byly proti ní naprosto neoprávněné námitky z řad veřejnosti

Svým manifestem bratři Junáci, ústy svého okrskového vedoucího Scheinosta, potvrdili jen to, co u nás již dlouho existovalo a co konečně dostalo právní podklad z ústředí z Prahy.

A tak krásné heslo Junáků „Buď připraven“ stalo se oficiálně i heslem SČM a my můžeme s určitostí prohlásit, že jsme připraveni v každém okamžiku hájit nekompromisně zájmy české mládeže, že jsme připraveni kdykoli hájit svou, tak těžce nabytou svobodu, že jsme dokonce připraveni i na to, že se zase někdo najde, kdo bude tvrdit, že takto si jednotu mládeže nepředstavoval. Tomu pak řekneme, že ani my jsme si nepředstavovali, že ještě dnes se najde mezi námi člověk, který nepochopí, že dnešní mládež je jiná, než dříve, že nekývá, ale uvažuje, že se nenechá vést, ale vede, a že tato mládež ve své vrcholné organizaci, Svazu české mládeže, vytvořila jednotu, o které mluví vládní program. Takovým lidem, kteří stojí proti jednotě mládeže, připomínáme jen to, že jdou proti vládnímu programu. Ten, kdo jde proti vládě, je špatným Čechem, a patří na pranýř.

A pondělní manifest přesvědčivě ukázal, jakou sílu v sobě chová jednotná mládež, může-li vystoupit svobodně.

My víme o své síle a užijeme ji ku prospěchu své republiky.

Večerka mládeže

Od 12. září 1945 bude vytrubována každý večer v devět hodin skautská večerka na znamení, že po této době nesmí se školní mládež zdržovati na ulicích. Upozorňujeme na toto zřízení také rodiče.

 

Hlídka SČM (článek z 5. října 1945)

Ve šlépějích vlády a vládního programu též šumavská mládež oslavila národní svátek sv. Václava 28. září na sušickém náměstí. Junáci a veškerá mládež zúčastnili se průvodu a projevu pana starosty Vaška, který promluvil o úkolech mládeže a zárověň se rozloučil s branci. Dále vyslechli projev jednatele SČM J. Mottla, předsedy SČM Podlahy a kulturního referenta Korce, který vzpomněl památky padlých z řad mládeže sušického okresu. Mládež dokázala, že se nedala nikdy zfanatisovati řečmi Moravcovými ani jiných tzv. vedoucích mládeže v době okupace a že se hrdě hlásí k národní tradici země Václavovy. Po zapění chorálu Sv. Václave a Kdož sú Boží bojovníci odpochodovala mládež pod prapory junáckých oddílů do děkanského chrámu, kde byly slouženy slavnostní bohoslužby v jazyce staroslovanském za blaho vlasti.

 

 Největší starosti a organizační potíže činí Junákům v Sušici nedostatek kluboven. Zvláště ti naši nejmenší- Vlčata- trpěli nejvíce. Tím více jsme zavázáni p. řediteli gymnasia Janákovi, že nám přislíbil klubovny v budově gymnasia. Junácká historická vlajka 1. oddílu vrátí se tedy brzy do míst, odkud jsme ji v roce 1940 musili ukrásti a zachrániti před zabavením.

Junácká večerka troubí se počínaje 1. říjnem o 20. hodině.

 

Hlídka SČM (článek z 12. října 1945)

Junáci třetího oddílu nalezli konečně klubovny v restauraci „Ráj“ pod Svatoborem, díky p.nájemci Vlastimilu Dvořákovi. Děkujeme rovněž ředitelství reálného gymnasia za projev vzácného porozumění, s nímž věnovalo Junákům dvě místnosti v suterénu pro klubovny našich ostatních oddílů. Jakmile budou klubovny převzaty, začne v nich fungovati skautská knihovna pro všechny skautky, světlušky, junáky i vlčata.

Loučíme se na čas s bratry Vojtou Scheinostem- Sirem-Dědečkem a Láďou Kučerou-Hiawathou, přejeme jim mnoho zdaru a další práci a těšíme se na shledanou o prázdninách. Junáci všech oddílů se rozloučí v pátek dne 12. t.m. se svými vedoucími činovníky.

A nyní malou zajímavost. Představte si, že k nám přišel malý chlapec přihlásit se do řad Junáctva. Nesměl se dříve přihlásit, jak mu nařídila maminka, dokud si nedá vytrhnout mandle. Statečný budoucí junák podstoupil operaci a dnes máme o jednoho nadšeného junáka víc. Hoši a děvčata, řiďte se jeho příkladem.

 

Svaz České mládeže v Sušici konal v sobotu dne 6. října 1945 ve velkém sále Lidobia za dobré účasti zájemců volby do místního výboru Svazu české mládeže. O druhé hodině odpolední zahájil volby bratr jednatel J. Mottl za nepřítomného předsedu Václava Podlahu, který nastoupil

1. října t. r. presenční vojenskou službu. Přivítal všechny přítomné a zvláště pak pana starostu města Sušice občana Čeňka Vaška, který se přišel podívati, jak si počíná sušická mládež, zástupce MNTV bratra J. Haase, zástupce Junáka bratra Vojt. Scheinosta. Přítomní vyslechli proslov V. Scheinosta, J. Hasse a starosty města občana Vaška, který nastínil, jak si představuje řádně vychovanou a slušnou mládež a přislíbil, že podle svých možností vždy pomůže a podle zkušeností milerád poradí. Též přislíbil junákům, že jakmile to poměry trochu dovolí, budou jim přiděleny vyhovující klubovny, aby mohli soustřeďovat své členy. Ihned bylo přistoupeno k volbě, která se prováděla veřejně a byli zvoleni tito funkcionáři: Předseda Korec Karel, strojní zámečník, místopředseda Prokeš Antonín, kaplan, místopředsedkyně Janoušková Anna, studující, jednatel Nový Karel, zaměstnanec ONV, kult. ref. Bíbr Bedřich, studující, Synek Richard, tisk.ref. Bucifal Václav, typograf, propag.ref. Kratochvíl Otta, Rendl Karel, sociál. ref. Kůrka Jan, dělník, Kučerová Irena, org. ref. Mirvald Miroslav, finanční ref. Sedlecký Jan, revizoři Pytel Miroslav, Harant Ant., tělových. ref. Kratochvíl Jaroslav, Potužníková Otylie, ideový ref. Mottl Josef, zeměd. ref. Trnka Jaroslav, zástupce děl. Bulan Karel, zástupce Junáka Koukol Jiří, zást. skautek Janoušková Anna , členové výboru: Hudečková Zdeňka, Kůrková Anna, Šperl Josef, Kotál Míra, Valdman Drahoslav. Předseda bratr Karel Korec poděkoval jménem zvoleného výboru za důvěru a ujistil ve svém proslovu, že všichni funkcionáři budou pracovati s chutí a nezištně, aby občané města Sušice poznali, že jejich mládež dovede též pracovati pro veřejnost a pro své kamarády.

Část vybraných dobových dokumentů – Zpráv Národního výboru

(pozn.: Snaha o rozbití Junáka a začlenění do jednotné hromadné organizace

je více než patrná. Vzhledem k tomu, že jsou články psány krátce po osvobození,

působí na čtenáře nevinně.

Únor 1948 ukázal všem svou pravou tvář.- Vl.Černý

 

 

 

Zpět