Vzpomínka br. Antonína Koppa na skauting na Horách Matky Boží

01.03.2009 07:55

                Na Horách Matky Boží, které měly na 600 obyvatel, působily tři tělovýchovné organizace. Od roku 1920 Sokol a DTJ a od roku 1928 Orel. Tyto organizace měly družstva žáků, dorostu i dospělých.Věnovaly se tělovýchovné činnosti, organizovaly různá vystoupení, besídky, divadelní hry. Za války byly tyto organizace zrušeny. Po válce obnovila činnost jen organizace Sokola.

                 V roce 1946 byly založeny dva skautské oddíly. Chlapecký skautský oddíl včetně družiny vlčat a dívčí skautský oddíl. Klubovnu měly oddíly společnou, a to v budově č. 67(budova obecního úřadu).Vedoucí skautského oddílu Jaroslav Kopp ( nar.1928) a jeho zástupce Bohumil Kopp (1930)

absolvovali „ Jihočeskou lesní školu“ – kurz pro vedoucí oddílů, a to v Sudoměřicích u Bechyně.

            Činnost obou skautských oddílů byla zaměřena na získávání skautských dovedností ( vázání uzlů, signalizace, stopování a pod.), pořádání výprav do okolí, přípravu a organizování veřejných táboráků při příležitosti „Horské malé pouti“ v srpnu na Kalvarii u kaple Proměnění Páně.

            Chlapecký oddíl zorganizoval i letní tábor na Šumavě u Zhůří, ještě v době před odsunem Němců. Dle vyprávění jim do tábora ráno Němci nahnali stádo krav. Tábořili také u zbynických rybníků. Prvním vedoucím byl Jar. Kopp.

            V roce 1950 oddíly zanikly, přestaly prakticky existovat již po roce 1948 zákazem kom. režimu. Vedoucí oddílu br. Jarda Kopp se s rodiči přestěhoval a jeho bratr Bohumil utekl za hranice. V pozdější době už k obnovení Junáka na Horách Matky Boží nedošlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět