Václav PODLAHA - 8.1.1923 - 28.3.2003

14.03.2009 19:10

Václav Podlaha se narodil v Sušici v rodině místního obchodníka. Václav vyrůstal bez sourozenců a byl křesťansky vychováván v tradiční katolické rodině. Od útlého věku ministroval, již ve škole toužil se stát knězem, ale jeho životní cesta se ubírala jiným směrem.

Po ukončení obecné školy v Sušici navštěvoval měšťanskou klášterní školu Karla Boromejského v Českých Budějovicích. Chtěl pokračovat ve studiu, ale otec onemocněl a proto se vrátil domů, aby mu pomáhal v obchodě. V roce 1941 byl „totálně“ nasazen a zařazen k uniformovaným složkám „Feurwehrpolizei“ (policejní hasiči) nejprve v Hamburgu, později do Kielu. Po roce a půl v Německu byl odvelen do Prahy k požární policii, kde sloužil až do konce války. V květnu 1945 nefungovala doprava a Václav Podlaha šel proto z Prahy až do Sušice pěšky. Opět pomáhal otci v obchodě a stal se předsedou mládeže v Sušici a jejich mluvčím. Po několika měsících ve svobodné Sušici byl povolán k výkonu presenční vojenské služby na 24 měsíců. Na vojně byl v Klatovech a po návratu z vojny, v období znárodňování soukromého vlastnictví, musel pomáhat při likvidaci rodinného obchodu.

Poněvadž navštěvoval každý den bohoslužby, ministroval a veřejně vystupoval jako křesťan, nesměl dostat z kádrových důvodů lépe placené místo a byl přijat jako dělník do zahradnictví. Když jeho nadřízení zjistili, že rozumí administrativě a účetnictví, nechali ho pracovat v kanceláři, ale byl dále veden jako dělník. Jednou dostal jeho vedoucí stranický úkol, že nesmí nechat svého podřízeného Podlahu chodit po městě v kabátě jako pána, ale musí tam chodit v montérkách, aby lidé viděli, že Podlaha je dělník a nic víc. Řadu let před odchodem do důchodu pracoval v místním podniku OPOS jako zásobovač, neoficielně jako vedoucí obchodního oddělení.

Mnohokrát byl vyslýchán státní bezpečností a byl podezříván, že je tajně vysvěcený katolický kněz, někteří se domnívali, že je tajný biskup. Jedny Vánoce strávil ve vyšetřovací vazbě na sušické radnici, poněvadž byl nařčen z velezrady. Duchovní promluvy pana Podlahy se těšily velké oblibě, jeho hluboký hlas neohroženě burácel a povzbuzoval přítomné.

V roce 1968 vstoupil Václav Podlaha do ČSL a byl členem KDU ČSL. Byl předsedou místní organizace a byl členem okresního výboru ČSL. V době normalizace musel na nátlak Národní fronty odstoupit z funkce předsedy. Po sametové revoluci se stal mluvčím nově zvoleného městského výboru. Na svůj život vzpomíná Václav Podlaha skromně i s trochou smutku slovy:

„V mém životě nebylo nic zajímavého, byla to samá prohra, profesně jsem vždy musel dělat to, co jsem nechtěl, ale snad jsem dokázal řadě lidí pomoci.“

 

 

Zpět