Střípky posbírané z pamětí města Sušice - kroniky a výročních zpráv gymnasia o skautingu v Sušici

08.03.2009 08:50

 

VÝROČNÍ ZPRÁVA STÁTNÍHO REFORMNÍHO REÁLNÉHO GYMNASIA V SUŠICI
ZA ROK 1934 – 1935

 

 

Skauting ( pozn. ředitel Josef Koštýř)

 

Ředitel ústavu byl předsedou místního sdružení a okresním zpravodajem.

Chlapecký oddíl, který vedl prof. V. Týml, měl na začátku šk. roku 21 členů, na konci 28 (žáci I.- VII.tř.)

Pravidelné schůzky se skautským programem byly jednou týdně.

Oddíl pěstoval vedle toho lyžaření a plování. Vykonal 14 výletů, z toho 3 lyžařské. V prosinci uspořádali skauti na ustavě peněžní sbírku šatstva a obuvi pro nezaměstnané. Peněžní sbírka vynesla 85.80 Kč.

Dne 10. března zúčastnili se jednotlivci župních lyžařských závodů v Železné Rudě.

Dne 14. června pořádal oddíl pro veřejnost večerní táborový oheň s programem na hřišti S.K.Sušice.

Dne 16. června zúčastnili se skauti průvodu a slavnosti „Dětského dne.“

Dne 20. června vykonali výlet do Dolního Těšova, kde uspořádali v české menšinové škole s žáky této školy a s žáky ústavu českou besídku.

Dne 23. června uspořádal oddíl pod protektorátem Rotary-klubu v Sušici turnaj v odbíjené o putovní pohár 1. oddílu Svazu junáků - skautů RČS v Sušici. Zúčastnilo se ho 5 družstev. Pohár získalo družstvo vysokoškolského sportu ze Strakonic.

 

VÝROČNÍ ZPRÁVA STÁTNÍHO REÁLNÉHO GYMNASIA V SUŠICI

ZA ROK 1935 – 1936

 

Ředitel ústavu byl předsedou Místního sdružení a okresním zpravodajem.

Chlapecký odddíl, který vedl prof. V. Týml, měl 28 členů(žáci I.-VIII. tř.) Pravidelné schůzky byly jednou týdně.

Dívčí oddíl, vedený Dr. Vlastou Linkovou, měl 26 členek. Schůzky se konaly jednou týdně.

Dne 13. října konal chlapecký oddíl s oddílem horažďovických skautů polní cvičení u hradu Rabí. Dívčí oddíl konal výlet.

Dne 20. října konaly oba oddíly výlet do Velhartic, chlapecký oddíl jej spojil s nočním pochodem přes Svatobor.

Dne 24. listopadu uspořádaly oba oddíly s žáky ústavu českou besídku v obecné škole v Albrechticích.

Dne 21. června 1936 zúčastnili se skauti průvodu a slavnosti „Dětského dne.“ Téhož dne dopoledne uspořádali pod protektorátem Rotary-klubu v Sušici turnaj v odbíjené o putovní pohár I. oddílu Svazu junáků – skautů ČSR v Sušici, který byl vypsán loňského roku. Pohár získalo opět družstvo V. S. Strakonice.

Vedle výletů pěstovali skauti táboření, atletiku, plování, míčové hry a zimní sporty.

 

 

KRONIKA MĚSTA SUŠICE

1935 - 1943

 

Zájezd anglických skautů z Londýna do Sušice a Klostermannova kraje, uskutečněn 24.dubna 1936, kdy přijelo 11 anglických skautů do Sušice.

 

(pozn. po řed.J. Koštýřovi přichází prof.Josef Jirák. v r.1941 je řed. prof.Ant. Janák)

 

 

1943 – 1947

 

Místní oddíl junáků - skautů si zvolil jako svého zástupce a mluvčího ve výboru ČSM v Sušici bratra Vojtěcha Scheinosta, jenž byl výborem jednohlasně schválen. Oddíl junáků - skautů, jenž čítá přes 60 členů, se rozhodl účastnit se o prázdninách všech žňových prací.

 

 

1948

 

 

Zemská „borůvková“ brigáda Junáka na Šumavě

 

Koncem března 1948 bylo jednáno o zorganizování „borůvkové“ brigády na Šumavě, která měla v předcházejícím roce 1947 velký úspěch. Velitelství junácké zemské bigády za své sídlo zvolilo obec Stubenbach – Prášily. Odtud bylo řízeno centrální zásobování a sjednávaly se zde pracovní podmínky s lesní správou Glaserwald. Pracovalo se při likvidaci kůrovce, úpravě lesních cest, splavňování potoků, při sběru borůvek, malin, brusinek a hub. Z této doby je natočen skautský film „ Na dobré stopě“ v létě 1947 v táboře vodních skautů. Premiéra filmu byla stanovena na květen 1948, ale film byl v důsledku únorových událostí 1948 stažen a dán do trezoru.

Za velitelství brigády byl zvolen Scherlův Dvůr u Prášil. V okolí bylo asi 20 junáckých táborů. Celkem bylo na brigádě v 68 táborech 1 496 účastníků a 166 činovníků Junáka. Účastníci se směli, vzhledem k tomu, že sbírali lesní plodiny, pohybovat v hlídaném prostoru státních hranic. Hlídkovali zde příslušníci SNB na motorkách. Údajně během této šumavské brigády mělo být převedeno ilegálně z ČSR do Bavorska nejméně 80 osob. Je zajímavé, že v této době, kdy byla duchovní činnost v Junáku zakázaná a stejně tak vyučování náboženství na školách, se na táborech konaly i nedělní bohoslužby. Že to někdy nevyšlo je patrno v procesech s jednotlivci i skupinami, kde byly udělovány ty nejpřísnější tresty a popravy. (pozn.: čerpáno z pramenů dokumentační

skupiny Skautského odd.Velena Fanderlíka)

 

 

 

Zpět