Josef FRIEDL nar.1888-1948 (redaktor) bratr prof. Antonína Friedla

13.11.2010 11:54

 

 

Josef Friedl ( bratr prof. Ant. Friedla)

 

Narodil se 16. září 1888 v Praze a prožil zde dětská léta. Středoškolská studia  začal na reálce v Prostějově, ale ukončil je opět v Praze na obchodní akademii.  
Přes zaměstnání v Plzni v roce 1909 přišel za povoláním do Přerova jako účetní do Strojilovy tiskárny a zapojil se zde do sportovního ruchu. Hrál aktivně kopanou, byl kapitánem a brankářem jedenáctky SK Přerov, patrně ne špatným, když byl v roce 1911 nominován do reprezentačního mužstva Moravy. Byl členem výboru SK, jedním ze zakladatelů Moravskoslezské sportovní rady, patřil k prvním kvalifikovaným rozhodčím atd.                      V roce 1911 přešel jako ekonom do služeb knihtiskárny Boh. Knechtl a spol. v Olomouci, kde se vydával deník POZOR. Vypomáhal v jeho redakci, zejména jako vedoucí (vlastně zakladatel) sportovní rubriky.
V říjnu roku 1912 založil Sportovní klub Olomouc. Byl členem jeho výboru, měl podíl na zřízení kluziště, plovárny a posléze fotbalového stadiónu naproti Kláštera Hradisko v roce 1914.                                                      
V roce 1917 založil vlastní list — měsíčník Sportovní přehled, v tom čase jediný česky psaný časopis tohoto zaměření v Rakousku. Jako aktivní hráč se již v Olomouci neprojevil. Obdobně jako v Přerově si vzal na starost výchovu sportovní mládeže, což byl také čin průkopnický.
Byl člověk přemýšlivý s nesporným pedagogickým talentem, zanícený pro vše nové a dosud nepoznané.
V neděli 27. dubna 1919 v klubovně stadiónu SK Olomouc na Letné založil s tichým souhlasem výboru „Skautský oddíl SK Olomouc“  a stal se jeho vůdcem. Skautský oddíl SK Olomouc se dal oficiálně zaregistrovat ve svazu B. P. skautů v srpnu 1919 a hlavní stan jmenoval Josefa Friedla „místním komisionérem“.
Pro skauty našel větší vlastní prostředí a střechu nad hlavou ve starobylém vojenském objektu blízko městské plynárny zvaném Salzerova reduta, kdysi součásti obranného systému tereziánské pevnosti olomoucké. Objekt, kterému se obecně říkalo „fort“, skauti od vojáků převzali 3. prosince 1919.
Z iniciativy J. Friedla se ustavila v prosinci 1919 tzv. skautská rada. Podílela se na praktickém řízení skautské činnosti v Olomouci.
Dne 26. listopadu 1921 zajistil pro nový skautský oddíl nazvaný OSTŘĺ HOŠI pronájem zahrady s nepatrným zbytkem starých hradeb mezi budovou soudu a evangelickým „Červeným“ kostelem a také plány na stavbu domku z hrázděného zdiva. Toto dominium bylo nazváno „Ostrovem bratrství“. V později užívané zdrobnělině „Ostrůvek“ se tento pojem dostal i do map města Olomouce.
V r. 1922 se stal šéfredaktorem nově založeného deníku Moravský večerník.
3. listopadu 1922 založil (na fortu!) novou tělovýchovnou organizaci — Českou sportovní společnost, ČSS Olomouc. Pro očistu sportovního hnutí udělal pak v čele tohoto významného spolku obrovský kus práce.
Do roku 1925 byl okresním zpravodajem a jednatelem Místního sdružení SJS, skautské hnutí však ovlivňoval stále méně.
V roce 1925 z Olomouce odešel, aby se v Brně ujal moravské redakce Národních listů.
Do Olomouce se vrátil jen jednou, když přijal pozvání na oslavu 10. výročí počátku skautingu v tomto městě (2. 6. 1929).
Věnoval se pak více politice a svému povolání, ani ve sportovním hnutí se již neprojevoval. Naposled se do Olomouce obrátil se zdravicí k 25. výročí jím samým založené České sportovní společnosti (ČSS) v roce 1947. To už žil v Praze, kde brzy nato, 24. května 1948, ve věku 60 let zemřel.

Zpět