br. Jan Kučera - Hiawatta

12.03.2011 10:20

Br. Jan KUČERA- Hiawatta

Z pohledu jeho přítele, kamaráda br. Emila Kintzla

 

 

    Občanský i profesní život  tohoto všestranného člověka stojí za pozornost, aby byl zahrnut mezi osobnosti, které utvářely charaktery mnoha mladých lidí. Poznal jsem jej po roce 1945, kdy spolu se svým bratrem Karlem stáli v popředí poválečného skautského hnutí. Honza Kučera, přezdívaný Hiawatta, byl naším junáckým vůdcem. O tomto období zůstalo v nás, tenkrát mladých chlapcích, mnoho krásných vzpomínek.

   Po rozpuštění této významné organizace komunisty se naše cesty rozešly, aby se v šedesátých letech opět setkaly v Kašperských Horách, kde jsem od r.1958 působil jako učitel. Honza úplně sám vlastními silami zmodernizoval Dětský domov, vedl děti k práci, sportu. Děti si dokonce vybudovaly letní tábor, kde dnes už v pozici ředitele uplatnil své znalosti ze skautských táborů.

   Byl výborným muzikantem a konferenciérem Starošumavské kapely Karla Polaty ze Sušice. Vzpomínám si, že na K.Horách jsme měli i malou hudební skupinu a zažili plno legrace.

20. srpna 1968 jsme spolu jeli do Žitavy (NDR), netuše, že druhý den obsadí Československo „dočasně“ ruská a spřátelená vojska. Byli jsme 5 dnů v internačním táboře. Po návratu to začalo! Honza se stal pro své postoje nežádaným. Ještě než mu dali ve školství výpověď, překvapil školské soudruhy svou okamžitou písemnou výpovědí. Ze Sušice odešel k „vrtařům“, kde si nevedl díky své šikovnosti špatně. Se svou partou za pár let vytvořil na vybraném stanovišti na počest něčeho světový hloubkový rekord- čili díru jen pro rekord- to bylo slávy! Ve školství však měl od soudruhů zákaz. Na protest perzekuce si nechal růst vousy.

  Jan Kučera byl stále plný nápadů i energie. Byla škoda, že kouřil cigarety jednu za druhou a kafoval. To jeho srdci nesvědčilo. Do své smrti zůstal svůj a zanechal jistě milou vzpomínku u dětí, které měl rád a které vychovával. Také na něj vzpomínají jeho kamarádi, kteří mu zůstali věrní i v době nesvobody. Honza je vzpomínán také jako nejlepší ředitel Dětského domova v Kašperských Horách. V jeho šlépějích dosud pokračuje v DD jeho manželka  PhDr.Marie Kučerová.Jan Kučera zemřel 14. srpna 1994, dožil se tedy svobody a je pochován v urnovém háji hřbitova v Sušici.

                                                                                                                                2011-03-11

 

Zpět